Jag och min mor konstruerade ett mönster till en sittdyna för IKEAs Antilop barnstol. Dynan som går att köpa på IKEA fungerar inget bra! Om du vill ha ett mönster kontakta mig! Mönstret kostar 20 kr inklusive porto. Här kommer en beskrivning till mönstret:

1. Rita av mönstret för själva skumgummidynorna och klipp ut delarna i 2,5 cm tjock skumgummi.

2. Rita över mönstret för tyget på ett nytt papper så du får mönster för hela dynan. Lägg mönstret på dubbelt tyg och nåla fast. Jag valde att lägga nederkanten mot stadkant för att underlätta fållningen i öppningen. Klipp ut direkt eller rita först. Sömnsmånen är med redan i mönstret.

3. Markera ut fyrkanten i dynans bakre kant så du vet exakt hur du ska sy (rita på avigsidan). Jag markerade ut hörnen med en penna genom mönsterpapperet och ritade sedan ut hela fyrkanten med linjal. Markera även ut de 3+3 cm som ska sys i framkanten.

4. Ta bort nålarna och sicksacka runt tygstyckena.

5. Nåla ihop tygstyckena igen räta mot räta och sy ihop dem. Börja i nederkant och sy runt. Lämna öppet i nederkanten. (På mönstret är det ritat med rött hur du ska sy sömmen). Sy med vanlig raksöm. I framkanten syr du 3 cm på båda sidor. Detta för att kunna göra snygga hörn. (Dessa 3+3 cm sprättas senare bort.)

6. Sicksacka inuti fyrkanten och klipp hack i fyrkantens hörn.

7. Sy en söm 1 cm in från alla hörn och rakt över. Vänta med de främre hörnen. De ska sys på annat sätt. Sicksacka tätt intill sömmen och klipp bort överflödigt. Det blir sammanlagt 6 hörn att sy.

8. Anpassa framkanten efter vad du väljer att fästa ihop med.

Framkant med knäppning

1. Sy en söm i hörnet 1 cm in med långa stygn. Sy halva vägen ordentligt.

2. Sprätta loss den andra halvan (från den röda ploppen på sprätten och neråt på bilden) och vik undan kanten som ska bli knappslå. Det är den biten av tyget som på bilden nedan ligger ner mot bordet. Vik den uppåt på sidan som ligger ner mot bordet.

3. Sy sedan ordentligt även på denna halvan. Nu kommer du kunna vika ena tyget över den andra och få ett snyggt hörn.

4. Vänd fodralet så det är åt rät håll. Sprätta upp sömmen som är i framkant (3 cm på båda sidor).

5. Den kant som kommer från undersidan sys fast mot hörnet. Det är den sidan som inte sprättats och vikits undan. Se nålningen på bild (bilden hamnade tyvärr upp och ned.). Det är lättast att sy förhand. Den andra kanten som kommer från ovansidan ska nu gå att vika över och runt Det kan vara lättare att se så det blir rätt om du lägger i sittdynan.

6. Vik tyget dubbelt i framkant (både på ovansidan och undersidan) så knapparna har dubbelt tyg att sitta i. Sy en söm nära kanten och en där det invikta tyget slutar.

7. Sätt dit tryckknappar (eller kardborre om du hellre vill det). Stoppa i alla skumgummidelarna. Börja med sidostödsdynorna. Klart!